Van oudsher bestond Oirschot uit acht haartgangen, herdgangen of gehuchten, waarvan drie er zich afscheidden om samen het dorp Best te vormen. Voor het dorp Oirschot bleven over vijf herdgangen (of gehuchten), te weten Kerkhof, Spoordonk, Hedel, de Notel en Straten. De hergang of het gehucht Straten liep ongeveer vanaf het gebied Heerebeeck bij de Oude Grintweg, naar het zuiden langs de toen bekende Loop, langs de Antoniuskapel tot een eind de hei in: de Stratense hei.

Elke herdgang was weer onderverdeeld in rotten of buurtschappen. Zo had Spoordonk bijvoorbeeld vier rotten, de Kerkhof (ongeveer de kom van het dorp) had er zes en Straten had er ook vier. Het gehucht Straten bestaat dus uit vier buurtschappen, namelijk: 1- het Laageind met Heerenbeek in het Noorden; 2- het Snepseind, met omgeving; 3- het Moleneind in het zuiden; 4- Straten in de kern van het gehucht.

Oudere mensen kunnen u nog precies vertellen waar de grenzen van hun buurtschappen lopen, omdat die buurtschappen zich duidelijk profileerden als er iemand 'bediend' werd of gestorven was, omdat dan in heel de buurt de 'rozzenkrans aangezeed werd'. Ook bij een groot feest, bijvoorbeeld als een neomist zijn eerste mis deed, want dat werd een feest voor het hele buurtschap.

De buurtschap Straten loopt ongeveer vanaf de Bestseweg tot aan de Loop (nu voorbij Straten 16). De Antoniuskapel staat dus in de buurtschap Straten van het gehucht Straten.

Overgenomen uit een artikel van Cl. van Esch van Hout in het Weekjournaal van 18-02-2003